Onderhoud

“Hout is een natuurproduct en daarom gevoelig voor temperatuur- en vochtigheidsverschillen. Het is daarom verstandig om een nieuwe schaal niet direct boven een verwarming of in de volle zon te zetten. Gebeurt dit toch dan is de kans op scheuren groot”

Voorkomen van verkleuring en/of scheuren

Verkleuring

  • Verkleuring kan optreden door het hout in direct zonlicht te zetten. Houtsoorten zoals bijvoorbeeld Padoek of Purperhart kunnen hierdoor naar donkerbruin verkleuren ondanks dat ze behandeld zijn met een UV blokkerende lak. Als hout eenmaal verkleurd is, kan dit niet ongedaan gemaakt worden.
  • Verkleuring kan ook optreden als bepaalde houtsoorten in contact komen met ijzer. Hiervan hebben vooral Eiken en Robinia last.
    Ook het gebruik van chemicaliën zoals bijv. ammonia kan verkleuring veroorzaken. Het hout zal dan donker tot zwart/blauw verkleuren.

Scheuren/vervormingen

Hout werkt, dat houdt in dat het hout uitzet en/of krimpt. Het uitzetten van hout komt door de opname van vocht en het krimpen komt door het gebrek aan vocht.
Als hout te snel wil uitzetten of krimpen kunnen er scheurtjes of vervormingen ontstaan. Ook ongelijkmatig uitzetten of krimpen kan dit veroorzaken. De beste manier om te voorkomen dat iets scheurt of vervormt is het object zo min mogelijk blootstellen aan schommelingen in temperatuur en vochtigheid. Bijvoorbeeld door een nieuwe schaal niet meteen boven de verwarming of in de volle zon neer te zetten. Dit is echter geen garantie dat het object niet toch wat zal vervormen of scheuren maar het is wel een manier om erger te voorkomen.
Mijn producten hebben allemaal een ruime periode van acclimatisatie ondergaan, zodat de risico’s zeer beperkt zijn.

Natuurranden

Schalen met een natuurrand zijn kwetsbaarder dan gewone schalen. De bast van de schaal kan snel beschadigd raken en/of eraf vallen als de schaal valt (waar een normale schaal vaak alleen een deukje oploopt). 

Onderhoud

Was

Objecten die behandeld zijn met was kunnen na verloop van tijd hun glans verliezen. Om de glans terug te brengen en het object weer te beschermen kan er opnieuw was worden aangebracht. Objecten met was kun je het beste met een droge doek afnemen.

Olie

Objecten die met olie behandeld zijn kun je naar wens opnieuw met olie behandelen. Let er wel op, dat als een schaal gebruikt wordt voor voedsel, je een olie kiest die voedselveilig is. De objecten kunnen zowel met een droge of natte doek schoongemaakt worden. Alleen zul je bij gebruik van een natte doek eerder opnieuw moeten oliën.

Lak

Een object wat met 2 componenten lak is behandeld, kun je zowel nat als droog afnemen zonder problemen te verwachten. Zorg er bij het afnemen voor dat je geen zand of andere schurende deeltjes aan je doek hebt zitten. Mocht de lak beschadigd zijn kun je de lak opruwen met schuurpapier en deze opnieuw lakken. Let er wel op dat als je voor een 1 componenten lak kiest niet meer terug kunt naar een 2 componenten product.