Over mij

Over mij

Marthijn Katers

Marthijn Katers

profielfoto Marthijn Katers

Mijn naam is Marthijn Katers en ik ben sinds 2011 bezig met houtdraaien. Ik maak vooral vazen en schalen, hoewel lampen en objecten mij ook niet onbekend zijn.
Mensen vragen mij wel eens:¬†“Hoe ben je aan deze hobby gekomen”.
Toen mijn buurman zijn schuur aan het opruimen was, kwam hij een draaibank tegen die hij niet gebruikte. Hij kwam naar mij toe en vroeg mij of ik er wat mee kon (ik ben altijd al met hout bezig geweest), waarop ik de draaibank heb overgenomen. Om eerlijk te zijn had ik destijds geen idee wat ik ermee moest, maar ik was wel nieuwsgierig naar de mogelijkheden.
Mijn eerste draaiwerkje werd een stuurknop voor het stuurwiel van mijn boot. Deze was van teak maar miste een knop. Toen dat na een paar pogingen lukte en ik hem op het stuur paste sloeg de vonk over, dit was mijn hobby!
Na een tijdje bezig te zijn kwam ik erachter dat ik niet echt verder kwam qua technieken en ben ik opzoek gegaan naar iemand die mij op weg kon helpen. Mijn vader herinnerde zich dat mijn oudoom houtdraaier was en zodoende ben ik met hem in contact gekomen. Hij heeft mij toen de fijne kneepjes van het houtdraaien bijgebracht.

Ondertussen zijn we heel wat jaartjes verder en is die ene oude draaibank ingewisseld voor een moderne en is mijn kennis over hout en houtdraaien gegroeid tot het aanbod wat nu op deze site staat.
Mijn houtvoorraad bestaat uit inlands hout wat ik zelf verzamel/kap. Af en toe maak ik ook gebruik van exotische houtsoorten zoals: Purperhart, Padoek en Wengé. Deze houtsoorten gebruikt ik voornamelijk als accent hout.

Draaibanken

Twister Eco

Deze draaibank is sinds 2017 in mijn bezit nadat ik een grotere en sterkere draaibank zocht ter vervanging van mijn HBM draaibank. Het is een zeer fijne machine om mee te werken mede omdat de vaste kop (deel waar de motor aan vast zit) 360 graden kan draaien zodat ik altijd goed voor mijn werk kan staan. Het werkbereik van deze draaibank is 38 cm in diameter bij een lengte van 70 cm. Ook is het mogelijk om hier een bed verlaging/verlenging op aan te sluiten wat het mogelijk maakt om tot 70 cm in diameter te draaien (alleen ondiepe schalen/borden).

Twister Eco

Hbm 450×300 vario

Mijn eerste “echte” draaibank. Deze draaibank heb ik gekocht in 2012 omdat ik een modernere draaibank zocht dan de LMS waar ik op begonnen was. De draaibank heeft een werkbereik van 27 cm in diameter bij een lengte van 35 cm. Hier heb ik altijd met plezier op gedraaid.
Deze draaibank gebruik ik nu alleen nog voor demonstraties en markten omdat hij gemakkelijk te vervoeren is.

Over mij